Hopp til innholdet
Enebolig med stolpefritt glassrekkverk i metallisk utførelse

Underlag for montering av glassrekkverk

Er terrassen riktig bygget?

Er terrassen din bygget slik at det er forsvarlig å montere glassrekkverk på den?

Stolperekkverk uten håndløper på enebolig

Glassrekkverk kan fort bli tyngre enn du hadde regnet med. Typisk vekt på et glassrekkverk med stolper er mellom 30-40kg per løpemeter, og et typisk stolpefritt veier mellom 50-60kg pr. løpemeter. 

Er glassene høyere enn standard eller man velger kraftigere stolper og bunnprofiler går vekten også naturligvis opp. 

Vi skal ikke gå inn i detaljer på alle elementene å bygge en terrasse i tre, der er det heldigvis andre som har beregnet dette med hensyn til dimensjoner, lengder på og avstand mellom tilfarere.

Men, vi skal heller rette fokus på konstruksjonen i ytterkant der rekkverket skal monteres, slik at det blir kraftig og sikkert nok. 

Vi får en del spørsmål om konstruksjon av terrasser og balkonger med hensyn til om hvordan det skal konstrueres slik at det blir riktig underlag for innfestingen og at det dermed bygges slik at det tåler vekten av et glassrekkverk. 

Det skal vi belyse her med noen skisser og enkel beskrivelse.

Det er selvfølgelig fristende å bygge en terrasse så enkel, lett og billig som mulig. Men, den skal samtidig konstrueres solid nok til at glassrekkverket ikke endrer på konstruksjonen, og at det blir nok underlag for festemateriellet å skru i. 

Terrasse med stolpefritt glassrekkverk i sølv

Tommelfingerregel:

Underlaget skal minimum være10cm. i bredden.

Ofte brukes 48x198mm eller 48x148mm, det skal derfor legges dobbelt.

Noen eksempler på hvordan det kan løses:

Toppmontert:

På skissene ser du hvordan underlaget kan bygges.

Underlaget bygges med en bjelke i front som festes i enden av tilfarererene. På den ytterste tilfareren (til høyre på skissen) monteres det en dobbel. Det gjøres på begge sider av terrassen. For å oppnå det samme i fronten, kubbes det mellom i bakkant, eller man kan også legge helt dobbelt i front. Alt skrus godt sammen både rett og i vinkel. Dette for å unngå mest mulig vridninger over tid. 

Man kan også legge på et ekstra bord i ytterkant for å lage en enda penere og tykkere kant. Ofte brukt når man benytter kompositt, Accoya, Royalimpregnert osv. for å lage en lik kant i front som på toppdekket. 

Som avslutning på toppen, kan man la toppbordene gå ut til kanten, eller man kan lage en omramming, og den kan man om man ønsker også legge litt utenfor slik at det blir et overheng og en dryppkant.   

Med dette underlaget, og ved å trekke stolpefoten eller bunnskinnen inn 2-4cm. så har man et godt og solid underlag for å montere et glassrekkverk trygt og sikkert. 

 

Ved sidemontering er det bedre at det ikke er overheng

Sidemontert:

Underlaget bygges stort sett likt som ved toppmontering.

Men, til forskjell fra toppmontert, så legges omrammingen på toppen i kant med underlaget slik at det ikke blir overheng eller dryppkant.

Det betyr at bunnskinnen legges helt i overkant av terrassen, dvs. at den går helt flush med toppbordene og omrammingen. 

PS: Ved sidemonterte av stolper kan man man velge litt avhengig av stolpene, men husk at ved overheng så må det ofte kuttes et hakk i kantlisten for å montere stolpene helt inntil sidene. 

Husk også å forbore

Det er kraftige skruer som brukes ved innfesting av glassrekkverk, typisk ved bunnskinne for stolpefritt er det 8-10mm som gjelder. Ved stolperekkverk er det typisk 6-8mm som benyttes.

Lengdene bør være 80mm eller mer.

Det man også kan gjøre er å bore med tynnere bor først i hele skruens dybde, for deretter ta et tykkere bor i den øverste delen. Det forhindrer at skruen blir for løs, og at man samtidig unngår at det sprekker i toppbordet.

Forboring er meget viktig for å unngå sprekk
Etter forboirng kan man trygt og sikkert sette inn skruene

Typisk forboring:

  • 8mm skrue: 4mm i hele dybden, og 6mm i øverste del.
  • 10mm skrue:6mm i hele dybden, og 8mmm i øverste del.

Se skissen for 10mm.

Sjekk også at du bruker riktige skruer tilpasset underlaget du skal feste i. Det finnes både rustfrie, galvaniserte og syrefaste skruer.

Husk å skru inn skruene med et godt moment. Og gå over etter at alle skruene er satt inn slik at de sitter trygt og godt. Det er kjedelig å måtte ta alle glassene ut igjen.  

Forboring før innsetting av skruer i underlag av tre

Vi har montører som monterer glassrekkverk

Bor du i Oslo & Akershus, eller i områdene rundt, har vi også flinke montører som monterer glassrekkverkene vi selger.

Kontakt

Tlf: 466 24 844 / 916 35 495
E-post: info@basix.no 

Kort om oss

Vi leverer moderne glassrekkverks,- og innglassingsløsninger for hus og byggeprosjekter.

Kontakt oss for en hyggelig prat om ditt eller dine prosjekter, vi finner en god løsning på det meste.

Basix AS

Postboks 458
1471 Lørenskog

Foretaksregisteret:

Org.nr.: 915 147 429 MVA